Zo maak je de lekkerste verse friet

Zo maak je de lekkerste verse friet

Verse friet heeft een unieke smaak en textuur die je niet vindt bij friet uit de supermarkt. Verse friet maak je van rauwe aardappelen, terwijl supermarkt friet vaak al voorgekookt en bevroren is. De smaak van zelfgemaakte friet is veel rijker en de textuur is perfect. Als je bij snackbar Zwolle een frietje haalt, is dat lekker, maar zelfgemaakte friet brengt je ervaring naar een hoger niveau. Het proces van zelf friet maken is ook verrassend eenvoudig. Het vereist wat tijd en aandacht, maar het resultaat is het meer dan waard. 

De juiste aardappels en dikte van de friet

Kies voor vastkokende aardappels, zoals de Bintje, Agria of Maris Piper. Deze aardappelsoorten bevatten de juiste balans tussen zetmeel en vocht, wat zorgt voor de ideale textuur. Het snijden van de friet is ook belangrijk. De dikte van de friet bepaalt de krokantheid en gaarheid. Niet te dun, want dan worden ze te hard, en niet te dik, want dan kunnen ze van binnen papperig blijven. Een dikte van ongeveer een centimeter is ideaal. Vergeet niet de gesneden frieten in water te leggen om overtollig zetmeel te verwijderen. Als je normaal kiest voor hapjes bestellen Zwolle, zul je merken dat zelfgemaakte friet een leuke en bevredigende verandering is.

Het frituren van de friet

Het frituren van de friet is een cruciale stap. Gebruik een frituurpan of een diepe pan met voldoende olie. De temperatuur van de olie is belangrijk. Begin met een lage temperatuur van ongeveer 150°C om de friet voor te garen. Daarna verhoog je de temperatuur tot 180°C voor het krokant bakken. Dit tweestapsproces zorgt ervoor dat je friet van binnen gaar en van buiten krokant is. Zorg dat je niet te veel friet tegelijk frituurt, anders koelt de olie te snel af en worden ze niet goed krokant. Als je bijvoorbeeld een hamburger Zwolle bestelt, is de friet vaak al lekker, maar zelfgemaakte friet is een echte traktatie.